5 tips voor het schrijven van een aantrekkelijke tekst
Over de correctheid van een tekst valt nauwelijks te twisten. Maar of je een tekst wel of niet aantrekkelijk vindt, is natuurlijk grotendeels persoonlijk. De ene schrijfstijl past nu eenmaal beter bij je dan de andere.
Zoals je waarschijnlijk zelf al tijdens je schoolcarrière hebt ontdekt, leest een saaie tekst niet zo makkelijk. Zo’n stoffige brij aan woorden dwingt je haast tot studie- of leesontwijkend gedrag.
Die vieze hamsterkooi moet ineens nodig verschoond worden en zelfs de afwas lonkt in de keuken.
De informatie uit de tekst (die vast heel nuttig is, maar de worsteling zeker niet waard) zeg je zonder schroom gedag.
Als je een tekst schrijft, wil je dus rekening houden met de wensen van je lezer. Je wil immers dat hij jouw nauwkeurig verwoorde verhaal van voor tot achter verslindt.
Hironder geef ik je een paar tips die jouw tekst nét wat smeuïger en inspirerender maken. Als je ze gebruikt, willen je lezers maar één ding:
MEER!
1. Prikkel de zintuigen
Tekstschrijven heeft alles te maken met de prikkeling van de zintuigen.
Schrijf je een reisblog? Dan wil jouw lezer het frisgroene, lange gras op de alpenweides voor zich zien. Hij wil de koeienbellen in het dal horen galmen en de romige Franse schimmelkaas ruiken (of niet…).
Ook die keiharde kiezelsteen onder je leeggelopen slaapmatje moet in zijn onderrug voelbaar zijn.
Pas dán reist de lezer echt met je mee; ervaart hij jouw belevingen zelf tot in het kleinste detail.
Hoe je dat voor elkaar krijgt? Dat is niet zo moeilijk.
Haal je de situatie die je beschrijft nog eens voor de geest. Wat zag je zelf op dat moment voor je? Wat rook je? Wat hoorde je en proefde je?
Kortom: wat nam jij waar?
Schrijf je waarnemingen op en bedenk er vervolgens passende omschrijvingen bij. Vergelijk deze twee zinnen maar eens:
‘Bij de rivier zag ik twee beren.’
‘Aan de waterkant van de kabbelende rivier stoeiden twee wollige berenwelpen alsof hun leven ervan afhing.’
In het bovenstaande voorbeeld zie je wat beleving doet. Je lezer ervaart wat jij beschrijft.
2. Gebruik beeldspraak
Ook beeldspraak maakt je teksten aantrekkelijker. De vergelijking en de metafoor zijn twee bekende varianten.
Een vergelijking behoeft nauwelijks uitleg. Je bedenkt een beeld dat lijkt op het object dat jij wilt beschrijven. Zo kun je het hebben over onweerswolken, maar ook over dreigende wolken die als grote bloemkolen aan de horizon opdoemen.
Een metafoor lijkt op een vergelijking. Het grote verschil? Bij een metafoor laat je weg wat je oorspronkelijk wilde omschrijven.
In plaats van wolken in de vorm van bloemkolen schrijf je over de enorme bloemkolen aan de horizon die zich in razendsnel tempo tot hevige buien ontwikkelen. Je rept dus met geen woord meer over de oorspronkelijke wolken.
3. Overdrijf niet
Voor zowel tip 1 als tip 2 geldt dat je er niet mee moet overdrijven. Als elke zin van metaforen en beschrijvende bijvoeglijke naamwoorden doordrenkt is, raakt de lezer de draad kwijt.
Herlees je tekst, maar nu vanuit het perspectief van een onwetende lezer. Is je reisverhaal ook te begrijpen als je er niet zelf bij bent geweest?
Ben je bang dat je zelf niet goed kunt inschatten of je tekst nog te volgen is? Schakel dan iemand in die met een frisse blik naar jouw tekst kan kijken.
4. Voeg afbeeldingen toe
Wat voor tekst je ook schrijft, afbeeldingen bieden de afwisseling die een lezer zoekt. Als ze tenminste passen bij je verhaal.
Een plaatje van een alpaca met een hippe look is dan wel leuk, maar voegt niks toe aan je tekst over je reis naar de Franse Alpen. Tenzij je er alpaca’s bent tegengekomen natuurlijk.
Het belang van afbeeldingen begrijp je vast als je weer even terugdenkt aan die paginalange teksten op de middelbare school. Met een beetje geluk waren die teksten in alinea’s verdeeld, maar afbeeldingen? Ho maar. Een tekst 'met plaatjes’ las toch veel makkelijker?
5. Schrijf foutloos
De laatste tip die ik je geef: zorg voor een foutloze tekst, zowel qua spelling als qua opbouw. Dat klinkt belerend. Misschien zie je zelfs mijn wijzende vingertje nu voor je. Dat is niet mijn bedoeling.
Vergelijk een tekst eens met je favoriete serie. Daarvan zou je het toch ook vervelend vinden als de volgorde van de scènes niet klopte? Of als de hoofdpersoon ineens een taal sprak die je niet begreep?
Juist.
Voor een tekst is dat niet anders. Jouw lezer moet je blijven begrijpen. Van begin tot eind. Pas dan kan hij echt geboeid blijven.
Aantrekkelijke teksten met schokkende gevolgen
Zo, nu weet je hoe je jouw teksten nóg aantrekkelijker kunt maken. De gevolgen daarvan kunnen nogal schokkend zijn.
Die arme hamster zal bijvoorbeeld echt nog een dag langer moeten wachten op een schone kooi. Leesontwijkend gedrag is er voor de lezer van jouw tekst namelijk niet meer bij.
Arm beestje…
Lees jij liever aantrekkelijke teksten dan dat je ze zelf schrijft? Laat dat schrijven dan aan mij over. Ik doe het met plezier.