Copywriters en 9 andere soorten tekstschrijvers

Copywriters en 9 andere soorten tekstschrijvers

Wat voor soort tekstschrijver ben je?” Die vraag is me in de afgelopen twee maanden meerdere malen gesteld. Dat is ook niet zo gek, gezien het feit dat ik sinds die tijd als fulltime tekstschrijver door het leven ga.

Die vraag heeft mij aan het denken gezet. Ik besloot eens op onderzoek uit te gaan.

Mijn doel? Zoveel mogelijk verschillende soorten tekstschrijvers onderscheiden en omschrijven. Om dan daarna te bepalen tot welk groepje ik behoor.

 

Soorten tekstschrijvers

Hieronder heb ik een heleboel soorten schrijvers voor je op een rijtje gezet. Je hoort mij overigens niet beweren dat deze lijst volledig is. Ik zie hem als een eerste opzetje; een schets.

Heb jij aanvullingen? Laat het me gerust weten!

 

1. De copywriter

Copywriting is een term die ik in mijn onderzoek erg vaak tegenkwam. Ik zal eerlijk bekennen dat ik op heb moeten zoeken wat het verschil was tussen een tekstschrijver en een copywriter.

Copywriters schrijven mijns inziens voornamelijk wervende, commerciële teksten. Ze richten zich, vaak in dienst van een opdrachtgever, op een bepaalde doelgroep en hebben als voornaamste doel verkopen.

 

2. De SEO-schrijver

Tegenwoordig kun je echt niet meer om SEO-schrijvers heen. SEO staat voor Search Engine Optimization. Als SEO-schrijver creëer je in opdracht van bedrijven webteksten die goed vindbaar zijn voor de online zoekmachines.

Hoe sneller jouw bedrijf in Google zichtbaar is, hoe gemakkelijker je wordt gevonden door potentiële klanten. Een betere vindbaarheid staat dus gelijk aan een hogere winst. Geen wonder dat er tegenwoordig zoveel SEO-schrijvers zijn.

 

3. De creatieve schrijver

Romans, korte verhalen, gedichten en columns zijn voer voor de creatieve schrijvers. Zij verzinnen zelf de meest bijzondere, ingrijpende, meeslepende en mooie verhalen. Hun doel? Mensen amuseren.

Om creatief schrijver te zijn, heb je een creatief brein nodig. Nogal logisch. En je moet begrijpen hoe een goed verhaal in elkaar zit. Hoe je de lezer kunt boeien van begin tot eind.

 

4. De blogger

Wie heeft er tegenwoordig geen blog? Bloggen is een fantastische manier om je gedachten te vereeuwigen op het wereldwijde web. Je schrijft je hersenspinsels op en deelt ze door één druk op de knop met je lezers.

Populaire blogonderwerpen zijn er te over. Blogs over lifestyle, reizen, voeding en sport worden verslonden. Blogs zijn een perfecte en toegankelijke inspiratiebron voor menig Nederlander.

 

5. De artikelschrijver

Niet alleen blogs, maar ook de bekende tijdschriften dienen gevuld te worden. Schrijvers van artikelen zorgen dagelijks voor catchy content die aansluit bij de lezer.

Columns, interviews, achtergrondartikelen, je kan het zo gek niet bedenken of de artikelschrijver weet er raad mee.

 

6. De educatief tekstschrijver

Een educatief tekstschrijver heeft niet alleen verstand van taal, maar ook van didactiek. Hij denkt na op welke wijze hij het beste nieuwe informatie kan laten beklijven bij de lezer.

Een goede educatieve schrijver o.a. verstand van verschillende leerstijlen. Ook weet hij hoe lesmethodes in elkaar zitten. Vaak hebben educatief schrijvers een onderwijsachtergrond. Zo brengen zij hun praktijk in theorie. 🙂

 

7. De journalist

De journalist is nieuwsgierig en altijd op zoek naar primeurs. Dat is wat mij het eerste te binnen schoot toen ik aan een omschrijving van deze schrijverssoort begon.

Toch is een journalist veel meer. Hij zoekt achtergronden bij actuele items. Een goede journalist houdt zich bij de feiten. Je wilt als lezer immers geen krant in handen krijgen waar alleen maar onzin in staat, toch?

 

8. De recensent

Festivals en concerten bezoeken, dineren in de beste sterrenrestaurants of direct na uitgave nieuwe boeken lezen is waar de recensent voor leeft. Luxe leventje, zou je zeggen.

Helaas, voor niets gaat de zon op. Een recensent werkt keihard en moet altijd kritisch zijn. Als hij een shii-take naar binnen werkt, kan hij niet alleen maar zeggen dat die wel lekker was.

Het is aan hem om kritisch en tot in detail te beschrijven hoe de textuur was, welke smaakpapillen werden gestreeld en of de bereidingswijze wel bij de uitvoering past.

 

9. De tekstcorrector

Misschien hoort de corrector niet helemaal in het rijtje tekstschrijvers thuis. Hij creëert immers zelf geen teksten. Toch zet ik hem erbij. Tekstcorrectoren zijn namelijk ontzettend waardevol in schrijversland.

De corrector verbetert spellings- en grammaticafouten. Ook kijkt hij, bij redactiewerk, naar de opbouw van de tekst. Heeft het verhaal een kop en een staart? Is de tekst begrijpelijk?

Als er dus íemand is die verstand moet hebben van taal, dan is het de corrector wel.

 

10. De vertaler

Last but not least, de vertaler. Als vertaler heb je een diepgaande kennis van niet één, maar minimaal twee talen. De meeste professionele vertalers spreken zelfs drie of vier talen.

Vertalen is een heel bijzonder vak. Ook een vertaler bedenkt de inhoud van een tekst in eerste instantie niet zelf. Toch heeft hij zijn creativiteit keihard nodig. Hoe vertaal je bijvoorbeeld woordgrapjes? Hoe ga je om met culturele verschillen?

Een vertaler denkt over al deze dingen na. Geen gemakkelijke opgave dus.

 

Welke tekstschrijver ben ik?

Zelf heb ik een onderwijsachtergrond. Vijftien jaar lang stond ik op een middelbare school mijn kennis over de Nederlandse taal en biologie te verkondigen.

Ik voel me daardoor het meeste thuis in de educatieve hoek. Maar ja, ik houd ook van reizen, van sporten en van de Engelse taal.

Voor mij is het nog geen uitgemaakte zaak. In richt me in 2020 nog niet specifiek op één soort teksten. Laat mij maar lekker ervaren wat er allemaal te doen is in tekstschrijversland.

Wie weet heb ik volgend jaar wel een pasklaar antwoord. En een veel langer lijstje met soorten tekstschrijvers.

Heb jij hulp nodig bij het schrijven of vertalen van een tekst? Ik help je graag. Neem gerust contact met me op en ik kijk wat ik voor je kan doen.

Kan ik je niet helpen? Dan verwijs ik je graag door naar één van mijn collega’s. Door mijn onderzoekje voor dit blog weet ik intussen precies waar ik al die verschillende soorten tekstschrijvers kan vinden.