Met deze 5 tips is je writer’s block zo verdwenen!

Met deze 5 tips is je writer’s block zo verdwenen!

Daar zit je dan. Met een lege pagina en een gloednieuwe opdracht. Dit is de kans waarvan je al jaren droomde. De opdracht die jouw naam definitief op de schrijverskaart zet. Als hij slaagt tenminste…

Door de immense druk weet je ineens niet meer hoe het moet. Je pagina blijft angstvallig leeg. In je hoofd ontstaan negatieve hersenspinsels. Wat als dit niet lukt? Wat als de klant niet tevreden is?

Je krijgt dagenlang geen woord meer op papier. De deadline nadert. Paniek ontwikkelt zich als een stevige onweerswolk boven je hoofd.

De writer’s block is een feit.

 

5 tips om een writer’s block op te lossen

Gelukkig heb je een groot gedeelte van dit probleem zelf in de hand. Je hebt invloed op een writer’s block. Sterker nog, je kunt hem keren.

Hoe doe je dat dan, een writer’s block oplossen? Ik geef je 5 tips die jou weer op het juiste spoor helpen.

 

1. Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk voorkom je liever een writer’s block dan dat je hem moet genezen. Dat lukt als je de nadruk legt op wat je wél weet over de opdracht.

Die informatie krijg je met behulp van een stevige brainstorm.

Stel jezelf een aantal vragen over het doel, de opbouw en inhoud van de tekst. Vraag jezelf ook af welk publiek de tekst voorgeschoteld krijgt.

Heb je nog niet op alle vragen een antwoord? Speel ze dan door naar je opdrachtgever. Die zal alleen maar blij zijn dat jij je taak zo serieus neemt.

Een brainstormsessie helpt je ook bij je creatieve proces. Hoe heerlijk is het om al je ideeën te spuien, zonder je te houden aan allerlei kaders? Juist als je buiten die lijntjes kleurt, ontstaan de mooiste inzichten.

En wat je van die inzichten gebruikt, zie je later wel.

 

2. Bewaar de titel voor het laatst

Geregeld hoor ik mensen zeggen dat ze bij de titel van hun tekst al vastlopen. Dat is niet zo raar, als je met de titel begint.

Een titel is misschien wel het moeilijkste onderdeel van je tekst.

In dat kleine regeltje moet alles samenkomen. Je wilt de lezer prikkelen; nieuwsgierig maken. Bovendien wil je dat de titel aansluit bij de rest van de tekst.

Sla daarom de titel lekker over. Bewaar hem voor het eind van je schrijfproject. Pas dan weet je welke koptekst past bij je verhaal.

Vind je dan nog geen goede titel? Ook nu helpt de brainstorm je uit de brand. Laat je hersenen maar lekker kraken en schrijf al je ideeën op. Ook als je bij voorbaat denkt dat ze niet goed zijn.

Uit zo’n ononderbroken gedachtestroom ontstaan namelijk wél goede dingen. Hoogstwaarschijnlijk is een goede titel er daar één van.

 

3. Richt je op de tekstdelen die wel lukken

Niet alleen bij de titel kun je vastlopen. Ook andere delen van de tekst leveren soms enorme frustraties op. Bijvoorbeeld omdat het je niet lukt je boodschap goed te verwoorden of omdat je nog niet weet hoe je de alinea wilt opbouwen.

En weet je wat? Dat is helemaal prima.

Accepteer het en ga alvast verder met een deel waar je al wel ideeën bij hebt. Maak je op dat moment geen zorgen over de opbouw; later zorg je er wel voor dat alles samenkomt.

 

Propjes papier en een lege schrijfblok

4. Ga wandelen (of punniken)

Kom je met bovenstaande tips nog niet voldoende op gang? Dan is het tijd om even helemaal uit het proces te stappen. Ga lekker even iets anders doen.

Zelf ga ik op zo’n moment altijd een rondje wandelen. In eerste instantie heb ik daar geen zin in, omdat ik per se wil dat de tekst af komt.

En toch ga ik. Omdat ik weet dat het werkt.

Eenmaal in de buitenlucht laat ik mijn gedachten de vrije loop. Eerst blijf ik nog wat hangen in de lege pagina die ik thuis achterliet.

Niet lang daarna vervagen die beperkende gedachten. Ik hoor dan vooral de vogeltjes fluiten en de wind door de bomen waaien. En dat is precies wat ik nodig heb om mijn creativiteit aan te wakkeren.

Even geen hyperfocus op die lastige tekst, maar gewoon ‘zijn’. Dat voelt heerlijk verlossend.

En het allermooiste? Na zo’n wandeling weet ik soms ineens wél hoe ik die blanco bladzijde gevuld krijg.

Overigens is wandelen slechts een voorbeeld. Als jij je ontspanning vindt in puzzelen, punniken, koekjes bakken of werken in je moestuin, is dat natuurlijk ook prima. Je weet zelf wel wat voor jou werkt.

 

5. Slaap er een nachtje over

Heb je je suf gewandeld, duizend koekjes gebakken of drie meter touw gepunnikt, maar is de reset in je hoofd nog ver te zoeken? Slaap er dan letterlijk een nachtje over.

Laat je moeilijke opdracht met bijbehorende beperkende gedachtes los en kijk er een dag later pas weer naar. Desnoods een paar dagen later. Je zult merken dat je met een frisse blik heel anders naar die halflege pagina kijkt.

 

Een positieve mindset haalt je uit je writer’s block

Al deze tips dragen voornamelijk bij aan één ding: een positieve mindset. Je ziet weer mogelijkheden in plaats van beperkingen.

Die mogelijkheden leiden je uiteindelijk naar een correcte, aantrekkelijke tekst.  Dat blanco papier dient slechts nog als de stevige achtergrond. Geweldig, toch?

Heb je helemaal geen zin in zo’n writer’s block? Laat mij dan je tekst schrijven. Ik weet intussen hoe ik de strijd kan winnen en ik ga hem graag voor je aan.