Keuzes maken: zeven tips!

Keuzes maken: zeven tips!

En toen was ik ineens zelfstandig ondernemer. Nou ja, ineens? Laat dat woord maar weg. Keuzes maken is namelijk niet mijn sterkste kant. Al helemaal niet als de keuzes risico’s met zich meebrengen. Ik wik, ik weeg, ik denk en ik denk nog een keer. Vaak zonder resultaat. Toch is het deze keer wel gelukt om tot een beslissing te komen. Hieronder lees je zeven tips die mij daarbij geholpen hebben.

1. Accepteer wat je niet kunt veranderen...

Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kunt accepteren. Jaren geleden hoorde ik deze uitspraak voor het eerst.

Simpel, zou je zeggen. Niet dus. Het is soms best lastig om het onderscheid te maken tussen veranderbare en onveranderbare zaken. Daar zit dan ook de uitdaging.

Voor mij was intussen wel duidelijk dat ik in mijn carrière op een T-splitsing was aangekomen. Ik kon niet meer rechtdoor en móest dus wel veranderen. Maar ja, dan blijft natuurlijk de grote vraag of je links- of rechtsaf moet slaan…

2. Inschatten en gaan
Links- of rechtsaf, dus. Geen idee wat me te wachten staat als ik linksaf ga. Geen idee wat er op m’n pad komt als ik rechtsaf ga. Al dat onbekende werkt bij mij verlammend. Ik ben zo iemand die uren op een kruising kan blijven turen en alle voors en tegens tegen elkaar afweeg. Daar kom je uiteraard niet veel verder mee.

Intussen weet ik wel dat je altijd een grove inschatting kan maken van de weg die je inslaat. Wat weet je al wél? Hoe is het gesteld met het wegdek? Zie je in de verte bergen? Vind je die leuk of juist verschrikkelijk? Met andere woorden, je kunt best een inschatting maken van wat er komt.

Natuurlijk kun je nooit alle gevolgen van een keuze overzien. Best eng, vind ik. Toch heeft het ook wel z’n charme dat niet alles is voorgekauwd.

Uiteindelijk kies je dus het pad dat het dichtst bij jouw wensen en verlangens lijkt te liggen.

3. Dans met de beren
Ken je ze? De spreekwoordelijke beren op de weg? Ik zal je vertellen, geen enkele weg is beervrij. Het kost totaal geen moeite om je door die beren te laten tegenhouden. Ze zijn jouw innerlijke saboteurs.

Eén van mijn belangrijkste leerpunten van het afgelopen jaar is dat je kunt denken in mogelijkheden. Waarom zou je je laten tegenhouden door die beren op de weg? Loop om ze heen, spring eroverheen of doe een dansje met ze. Vinden ze misschien nog leuk ook!

Kortom, kijk naar wat er wél kan. Dat zet je in beweging. En daarmee ben je bijna klaar om weg te fietsen.

4. Stap voor stap

Links- of rechtsaf slaan doe je op een drukke kruising niet zomaar. Je stopt, stapt van je fiets en kijkt of de weg vrij is. Dat zijn al drie stappen voordat je überhaupt al aanstalten maakt om weg te fietsen.

Als je het, net als ik, eng vindt om bij een grote keuze in het diepe te springen, werk dan stap voor stap. Bedenk voor jezelf welke kleine stapjes er nodig zijn om tot een tussendoel te komen. Een veilige plek langs de weg bijvoorbeeld, waar je even kan bijkomen.

Heel veel kleine stapjes brengen je uiteindelijk ook ver!

5. Ga, nog vóórdat je weet dat je het kan
Dan zit je op die fiets. Je bent afgeslagen en vol goede moed begin je aan je lange weg. Of niet? Ik ga het liefst pas aan de slag als ik weet dat ik alles al kan. Dat ik de perfecte aanvliegroute heb.

En daar zit nou net de denkfout. Want hoe ga je dan in hemelsnaam ervaring opdoen? Die zijwieltjes moeten een keer van je fiets. Ga, probeer, doe, val een keer en sta weer op. Dáár leer je van.

6. Al wat je aandacht geeft, groeit
Ik wil je een uitspraak meegeven die mij is bijgebleven en me helpt in tijden van twijfel: Al wat je aandacht geeft, groeit. Je gedachten hebben een enorme invloed op hoe jij iets beleeft.

Geef jij twijfels alle aandacht? Dan zul je terughoudend blijven en waarschijnlijk op je snufferd gaan. Ga je vol voor dat lastige, onverharde stuk weg? Je zult zien dat je er zomaar overheen fietst. Als je maar vertrouwen hebt.

Formuleer je gedachtes dus zoveel mogelijk positief. En geef aandacht aan datgene wat nodig is voor een volgende stap de goede richting in.

7. Durf om te keren
Als jouw ingeslagen weg toch dood blijkt te lopen, durf dan om te keren. Natuurlijk ga je dat niet doen bij het eerste spannende stukje onverharde weg.

Echter, als je écht geen doorgang meer vindt, is terug fietsen de enige optie. Dat is niks om je voor te schamen. Je hebt immers altijd nog die andere optie op de kruising! En misschien, als je heel goed kijkt, zie je onderweg dat er nieuwe paadjes of zijweggetjes zichtbaar zijn geworden.

Bovenstaande tips hielpen mij bij mijn besluit om fulltime ZZP’er te worden. Ik zeg niet dat ze hét antwoord zijn bij al jouw keuzes. Was het maar zo simpel. Toch hoop ik dat ze je weer wat verder op weg helpen. Al is het maar één klein stapje.